Level Red – nová generace strojů PistenBully 600

Co to s vámi dělá, když se už nemůžete dočkat 


Museli jsme uznat, že v Kässbohreru vědí jak zvyšovat radostné napětí a očekávání. První informace o tom, že se připravují na prezentaci nové generace strojů PistenBully 600 se k nám dostala už někdy na konci minulé zimní sezóny. A od té doby k nám postupně krok za krokem pouštěli informace o tom, co všechno nový stroj umí, co všechno je na něm nového.  Na počátku jsme k prezentaci zaujali postoj střízlivého profesionála, ale jak jsme se o stroji dozvídali víc, pomalu jsme se dostávali do pozice nadšeného fanouška, který se nemůže dočkat, až tu novinku a show uvidí na vlastní oči.
 

Jak se dělá první dojem


V Kässbohreru naplánovali přestavení své produktové novinky na druhý únorový týden, čili přímo doprostřed evropské zimní sezóny. Prezentace byla určena především pro zaměstnance Kässbohreru, pracovníky z dceřiných společností a obchodních zastoupení a pro VIP obchodní partnery.  Do německého horského střediska Nebelhorn, které leží nedaleko od Oberstdorfu, se tak z celého světa (a to doslova) sjelo více jak šestset hostů. 
Že to bude něco velkého, to jsme pochopili, když jsme byli asi tak deset kilometrů od Nebelhornu. Už v této vzdálenosti jsme totiž začali potkávat první reklamní billboardy a navigační panely, které na tuto akci odkazovaly. Heslo Level Red jakoby bylo všude. V autě jsme si povídali něco o tom, „že to ti marketéři z Německa mají docela dobře zvládnuté“. Ale jak dobře se na akci připravili, to nám došlo až mnohem později.
Akce byla rozdělena na dva dny, a to podle prezentačních jazyků. První den, to byl ten, kterého jsme se účastnili (Pavel Lipenský, Marcel Tomek a já, Jiří Pachel), byl pro německy mluvící. Druhý den byl určený pro ty, kteří pro komunikaci upřednostňují angličtinu.  
Sotva jsme dorazili na místo ubytování, hned se nás ujali organizátoři akce. Vybavili nás programy, dárky a taky stylově vypadajícími zimními bundami v barvách Kässbohreru.  Během oficiální večeře nám pak povyprávěli, co nás druhý den všechno čeká a nač se tedy můžeme těšit.

 


 

Jak se dělá show


Ráno jsme společně s dalšími účastníky akce vyjeli lanovou dráhou na Nebelnhorn, který leží 1932 metrů nad mořem. Název této hory v překladu znamená „mlžný roh“.  Po většinu roku si svůj název právem zaslouží, tentokrát ale ne. Jen si to představte. Když jsme dorazili nahoru, byl nádherný slunečný den, nebe modré bez jediného mráčku, naprosté bezvětří. A všude kolem, kam oči dohlédly, se to hemžilo lidmi v červených „K“ bundách, ze kterých zvědavost a natěšenost jen sálala.
Úvodní ceremoniál se odehrál v sále Panoramarestaurantu.  První slovo si vzal šéf exportního oddělení společnosti Kässbohrer Stefan Spindler. Po nezbytném přivítání, představení společnosti a hostů,  předal slovo expertům, kteří stáli za vývojem nové generace „šestistovky“ Alexandru Dehmovi a Johannesu Lindnerovi. Ti nám během opravdu zajímavé a profesionálně připravené prezentace nový stroj představili. Na konci prezentace si vzal slovo šéf Kässbohreru  Jens Rottmair, který zasadil vývoj nového stroje do celkové rozvojové strategie firmy Kässbohrer. 
A pak to přišlo. Byli jsme vyzváni, abychom vyšli ven před budovu Panoramarestaurantu. Mysleli jsme si, že tam na nás bude čekat nový stroj. Ale kdeže, sehráli to pro nás mnohem zajímavěji. Ukázali nám, ať se podíváme na horizont. A když jsme se tam koukli, viděli jsme, jak k nám, na pozadí blankytně modrého nebe a jiskřivě bílého sněhu, míří čtyři nové šestistovky. 
Když dojely až před nás, bylo nám nabídnuto, abychom si sami vyzkoušeli, co nová generace šestistovek dovede a v čem je doopravdy jiná.

 

Jak jsme se vyřádili na svahu


První dojem z jízdy byl opravdu úžasný. Sotva jsme za sebou zavřeli dveře do kabiny, hned jsme si všimli, jak významně se inženýrům podařilo snížit pocitovou hlučnost stroje.  Vyměnili joystick, s tím novým je teď možné ovládat čtyři funkce radlice najednou. Radikálně se proměnil terminál. Nyní je barevný, mnohem větší, stroj je na něm zobrazen z ptačí perspektivy a obsluha tak má okamžitý přehled, jaké funkce stroje jsou v činnosti.  Změnilo se i osvětlení. Led reflektory jsou dokonce i vzadu na alpinflex fréze.  Řízení jsme si postupně vyzkoušeli všichni tři. Užívali jsme si to jako malí kluci. Nakonec jsme místní techniky požádali, aby nám u jednoho z navijákových strojů sklopili kabinu a plošinu, a podrobně nám představili nové komponenty šestistovky.

 

Co je tedy nového


V designu změny nehledejte. Nové PistenBully 600 nemají žádný zásadně nový designový prvek. Konstrukčně se však jedná o zcela nový stroj. Jenom ve stručnosti: nová PB 600 má zesílený rám, nový motor splňující emisní normu EU5, zcela nový kokpit, významně sníženou hmotnost. Výsledkem je takový poměr hmotnosti stroje / výkon stroje (kg/KW), který z PB 600 dělá nejvýkonnější stroje ve své třídě na světě. PistenBully 600 je nabízena ve variantě s motorem 461 PS nebo ve verzi Polar s motorem o výkonu 520 PS. Samozřejmě je k dispozici varianta parková a s navijákovou nástavbou. Naviják má tažnou sílu až 4,6 tuny, délku lana až 1400 m a je plně automatický.  Během vývoje nové generace těchto strojů získali konstruktéři z Kässbohreru šestnáct nových technických patentů. 

 

 

Jízdami to ale nekončilo


Kolem čtvrté hodiny odpoledne jsme byli vyzváni, abychom nastoupili do lanovky a nechali se vyvézt až na vrchol hory do výšky 2224 m do Gipfelrestaurantu. Tam pro nás měli připravené šampaňské ke slavnostnímu přípitku, který jsme si pak užívali při západu slunce. Nakonec nás ještě pozvali na společnou večeři, během které nás bavili světelnou show – animací promítanou na nových strojích. Bylo to úchvatné. Člověk ani neví, na co se má dívat dříve.


Co bude dál


Do konce této sezóny chce Kässbohrer nové šestistovky představit ještě v dalších alpských střediscích. Od příští zimní sezóny pak začnou tyto stroje zaplňovat horská střediska po celém světě. Na testovací jízdy si pravda v Čechách ještě chvíli počkáme, ale o technických parametrech nových strojů vám chce povyprávět už brzy v samostatném článku.

 

o zážitcích z prezentace nové generace strojů značky PistenBully vyprávěl 
Jiří Pachel, provozní ředitel společnosti TopKarMoto

 


Fotografie z akce si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde.