Školení Böcker 2016

Dne 19.-20.4.2016 jsme se zúčastnili školení u našeho dodavatele společnosti Böcker Maschinenwerke GmbH v německém Werne. Společnost Böcker byla založena v roce 1958 jako společnost zabývající se koobráběním a prodejem zemědělské techniky. V témže roce vznikl také první výtah na dopravu střešních tašek.  V roce 1963 se mohou chlubit dodávkou prvních 1.000 ks výtahů a postupným exportem do zahraničí. V roce 1992 bylo prodáno již 25.000 ks šikmých výtahů. Pobočky má společnost v Belgii, Holandsku, Švýcarsku, Francii, Itálii a v Turecku. Zastoupení má v 36 zemích. V Německu se Böcker prezentuje jako firma s největší kvalitou produktů proti jeho konkurenci. Výhodou jsou preciznost, čistota svárů a delší životnost. Společnost TopKarMoto se oficiálním zástupcem společnosti Böcker pro Českou republiku a Slovensko prezentuje od roku 2014.

Školení  zástupců TopKarMoto probíhalo ve dvou dnech. Předně přišly na řadu produkty nám známé jako šikmé výtahy Toplift, Simply, Junior, vysoké HD výtahy s lomením, dále jeřáby na přívěs a stavební vrátky. K tomu navíc velmi šikovné zařízení určené k manipulaci s těžkými, až 400 kilovými stavebními bloky, kdy efektivita tohoto stroje spočívá v tom, že jeřábníkem a zedníkem je jedna a ta samá osoba. Překvapivě velmi jednoduchá konstrukce s elektrohydraulickým ovládáním a vlastním pojezdem umožňuje zvedání břemene až do výšky cca 6 metrů a vyložením 5 metrů.

Nové technologie a stroje čím dál více nahrazují drahou a těžko dostupnou lidskou práci s maximální přesností a jednoduchostí. Kdo by si ještě před nedávnem uměl představit přívěsný jeřáb typu AHK 36/2400 s hmotností 3,5 t samostatně se pohybující v úzkých uličkách mezi domy a navíc na dálkové ovládání pomocí vysílačky až na vzdálenost 200 m. A to vše s přesností, která by i pro nejlepšího řidiče se zapřaženým 10 metrovým autovlekem byla zcela nereálná. A samotné ustavení na stavbě? Hračka a otázka několika minut. Nejzajímavější je, že stroj to zvládne na zmáčknutí jednoho tlačítka na dálkovém ovládání úplně samostatně. Opravdu, za 2 minuty jsou všechny čtyři hydraulické opěrné nohy rozepřeny a po zaznění výstražného zvuku klaxonu je celý přívěsný jeřáb ve vzduchu a srovnaný do vodováhy ve všech směrech a je připraven zvedat břemeno do výšky až 34 metrů. A to nejlepší? Jednoduchou demontáží háku pro manipulaci s břemeny je možné během krátké chvíle nainstalovat vysokozdvižný koš pro přepravu osob a tím montážníka zvednout až do výšky 29 metrů. Všechny tyto činnosti jsou jištěny velmi sofistikovanými bezpečnostními systémy, kdy je vlastně prakticky nemožné, aby došlo k nehodě s fatálními následky. Při vyhodnocení jakéhokoliv rizika dojde k odpojení systému a přerušení právě probíhající operace.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Představena nám byla také pro nás téměř nepředstavitelná řada produktů autojeřábů. Zmíníme nejvyšší produkt této řady, což je autojeřáb AK 46/6000 PLC. Tento špičkový model autojeřábu s užitečným zatížením až 6 t poskytuje zákazníkům bezkonkurenční kombinaci silného výkonu, velkého pracovního rozsahu a efektivity. Maximální délka prodloužení je 44 m. Pomocí mechanického prodloužení může být prodloužen do max. délky 46 m. Tato řada produktů si u nás musí své místo teprve prosadit, ale věříme, že na českém trhu velmi brzy zaboduje.

 

Celé školení bylo zaměřené na technicko-uživatelskou úroveň a v tomto duchu jsme získali řadu velmi důležitých informací. Díky novým technologiím, které jsme si měli možnost prohlédnout a vyzkoušet, jsme získali představu o aktuálních moderních trendech ve stavebnictví, pokrývačství a oborech s tím souvisejících.

Fotografie ze školení si můžete prohlédnout zde.

Připravili jsme pro Vás také krátké video: